okeh.. ni nama dia kuih siput.. xkisahla siput ape pon, yang penting siput ni blh dimakan begitu saje... oooohhh sebenarnya aku sgt boring arini.. disuruh kerja time org lain sibuk beraya.. aku stresssss gilozzz neh huhuhuhu....
hmmmm alang2 entry aku kali ni banyak menyebut perkataan siput, maka meh sni aku share resepi wat kuih siput..
Bahan-bahannya adalah : 5 cawan tepung gandum 1 biji telur 70gm marjerin 1 sudu kecil serbuk jintan manis 1 sudu kecil serbuk jintan putih 2 sudu kecil serbuk udang kering (kalo nak lebih ummphhh!!! hehehe) 3 sudu besar cili boh/serbuk cili Daun bawang / daun sup (dihiris) Garam (secukup rasa) Sedikit serbuk perasa (sesedap rasa) 250ml santan(untuk proses uli doh) Cara-caranya : Gaul semua bahan2 kering di atas hingga bercampur semuanya.. Pastu uli dengan santan hingga menjadi doh. Cubit sket doh yg dah siap tadi, gentel2 dan tonyoh (tonyoh ke tenyeh??? =p) atas papan kuih siput. Dah setel semua, ready untuk digoreng!! yeay!!! =) Lebihkan marjerin kalau nak rangup.. santan tu jgn tuang semua sekali tau.. tuang sket2 sambil menguli sampai la jadi doh... Itu sahaja hehehe... Ok bai
No comments:
Post a Comment